φύλλο 3

(Κοινό για Ομάδα 4 και Ομάδα 3)

Δείτε στη βικιπαίδεια για τυραννικά καθεστώτα του 20ου αιώνα και σημειώστε σύντομα για τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Επίσης, βρείτε ομοιότητες και διαφορές με το καθεστώς των τριάκοντα. Αν βρεθείτε σε άλλες σελίδες, προσέξτε την ταυτότητά τους (Ποιος είναι ο υπεύθυνος/ ιδιοκτήτης; τι δείχνει η διεύθυνση ιστοτόπου; ποιος είναι ο συντάκτης του κειμένου που βρήκατε; κλπ)

1. Χούντα Ιωαννίδη

α) Ποια είναι η σχέση της με τη Χούντα των Συνταγματαρχών:

2. Δικτατορία Συνταγματαρχών

α) Πώς καταλαμβάνουν την εξουσία:

β) Σχέσεις με Αμερικανούς:

γ) Σκάνδαλα και διαφθορά:

δ) Δείτε για διώξεις στο χρονολόγιο:

3. Δικτατορία 4ης Αυγούστου, Μεταξάς

α) Πώς ανεβαίνει στην εξουσία:

β) Διώξεις:

4. Μουσολίνι

α) Πώς ανεβαίνει στην εξουσία:

β) Το τέλος του:

γ) Πολιτική θεωρία και πρακτική, διώξεις:

 

φύλλο 3 (ομάδα 4)

Ημερομηνία: 2013-11-27

Από: Ταπεινά χαμομηλάκια

Θέμα: 3 β)

Ο Μεταξάς, ο ίδιος φανατικός αντικομμουνιστής, είχε συσπειρώσει γύρω του μερικούς από τους πιο ακραίους αντικομμουνιστές, όπως τον Κωνσταντίνο Μανιαδάκη, απότακτο ταγματάρχη του 1923, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, επίσης απότακτο ταγματάρχη του 1923, τον Κώστα Κοτζιά, τον Ι. Διάκο και άλλους. Επιπλέον, η δικτατορία είχε στείλει ορισμένα κορυφαία στελέχη της Ασφάλειας (μεταξύ άλλων τον Σπύρο Παξινό) στη Γκεστάπο στη ναζιστική Γερμανία για εκπαίδευση στη δίωξη και αντιμετώπιση του Κομμουνισμού[10].

Ημερομηνία: 2013-11-27

Από: Ταπεινά χαμομηλάκια

Θέμα: 2 δ)

Η Χούντα στην Ελλάδα και ο στρατηγός Γρίβας υποκινούν τρεις μητροπολίτες της Κύπρου να καθαιρέσουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ως ασυμβίβαστη την ταυτόχρονη εκ μέρους του άσκηση πολιτικών και θρησκευτικών καθηκόντων. Οι μητροπολίτες απαιτούν τελεσιγραφικά την παραίτηση του Μακαρίου. Ο Μακάριος έναντι αυτού του επιχειρούμενου εκκλησιαστικού πραξικοπήματος καλώντας τον κυπριακό λαό σε ενότητα απάντησε: «Ως προδοσία θα κατελογίζετο ημίν η τοιαύτη του λαού εγκατάλειψις και φυγή. Tων λύκων επερχομένων ο ποιμήν ουκ αφίησι τα πρόβατα και φεύγει». Τέσσερις μήνες μετά ακολούθησε η καθαίρεση των μητροπολιτών.Το υπουργείο Εξωτερικών αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της "Καθημερινής" Ελένη Βλάχου.αποστρατεύεται ο τρίτος της τριανδρίας Στυλιανός Παττακός ενώ παραιτούνται όλοι οι στρατιωτικοί που κατείχαν πολιτικές θέσεις.

<< 1 | 2

Νέο σχόλιο