φύλλο 3

(Κοινό για Ομάδα 3 και Ομάδα 4)

Δείτε στη βικιπαίδεια για τυραννικά καθεστώτα του 20ου αιώνα και σημειώστε σύντομα για τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Επίσης, βρείτε ομοιότητες και διαφορές με το καθεστώς των τριάκοντα. Αν βρεθείτε σε άλλες σελίδες, προσέξτε την ταυτότητά τους (Ποιος είναι ο υπεύθυνος/ ιδιοκτήτης; τι δείχνει η διεύθυνση ιστοτόπου; ποιος είναι ο συντάκτης του κειμένου που βρήκατε; κλπ)

1. Χούντα Ιωαννίδη

α) Ποια είναι η σχέση της με τη Χούντα των Συνταγματαρχών:

2. Δικτατορία Συνταγματαρχών

α) Πώς καταλαμβάνουν την εξουσία:

β) Σχέσεις με Αμερικανούς:

γ) Σκάνδαλα και διαφθορά:

β) Δείτε για διώξεις στο χρονολόγιο:

3. Δικτατορία 4ης Αυγούστου, Μεταξάς

α) Πώς ανεβαίνει στην εξουσία:

β) Διώξεις:

4. Μουσολίνι

α) Πώς ανεβαίνει στην εξουσία:

β) Το τέλος του:

γ) Πολιτική θεωρία και πρακτική, διώξεις:

 

φύλλο 3 (ομάδα 3)

Ημερομηνία: 2013-11-28

Από: team 3

Θέμα: 1

Η Χούντα του Ιωαννίδη ήταν το δικτατορικό καθεστώς το οποίο, στις 25 Νοεμβρίου 1973, με επίσης πραξικοπηματικό τρόπο, διαδέχθηκε τη Χούντα των Συνταγματαρχών η οποία κυβερνούσε την Ελλάδα από το 1967.

Ημερομηνία: 2013-11-28

Από: team 3

Θέμα: 2 Γ

Η επταετία της Χούντας σημαδεύτηκε από σκάνδαλα και πολλές περιπτώσεις χρηματισμού και ευνοιοκρατίας. Τα πιο γνωστά είναι το σκάνδαλο με τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια του συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά που έμεινε κοροϊδευτικά στην ιστορία ως ο κύριος καθαρά χέρια, το σκάνδαλο με τα σάπια κρέατα του συνταγματάρχη Μπαλόπουλου και οι τεράστιες χρηματικές δαπάνες για τα κοσμικά πάρτι και την πολυτελή ζωή του αντισυνταγματάρχη (ο Παπαδόπουλος τον έκανε υποστράτηγο) Μιχάλη Ρουφογάλη, που του είχε ανατεθεί η διεύθυνση της ΚΥΠ, δηλαδή του εθνικά κρίσιμου τομέα των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος επίσης εξασφάλιζε τη χορήγηση δανείων σε υποστηρικτές της χούντας, επιβαρύνοντας τις ελληνικές δημόσιες τράπεζες. Η ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι επί χούντας γιγαντώθηκαν: ο Μακαρέζος διόρισε τον κουνιάδο του Αλέξανδρο Ματθαίου Υπουργό Γεωργίας, ο Λαδάς έκανε τον ένα ξάδερφό του στρατηγό και διοικητή της ΑΣΔΕΝ και έναν άλλο ξάδερφό του Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, και ο γαμπρός του Παττακού Ανδρέας Μεϊντάσης έγινε βαθύπλουτος παίρνοντας χαριστικά δουλειές από το Δήμο Αθηναίων. Ο στρατηγός Βασίλης Καρδαμάκης διορίστηκε διοικητής της ΔΕΗ και ο στρατηγός Αλέξανδρος Νάτσινας (πρώην αρχηγός ΚΥΠ με τεράστιες ευθύνες για το σχέδιο ΠΕΡΙΚΛΗΣ και το παρακράτος) διορίστηκε Πρόεδρος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ημερομηνία: 2013-11-28

Από: team 3

Θέμα: 3 Α

Μετά τον θάνατο του τότε υπηρεσιακού πρωθυπουργού Κων. Δεμερτζή τον Απρίλιο του 1936, ο βασιλιάς Γεώργιος διόρισε πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, γνωστό τότε οπαδό της δικτατορικής εκτροπής. Ο διορισμός του Μεταξά συνέπεσε με την ευρεία ενεργοποίηση της εργατικής τάξης, που πιεζόταν από την καταθλιπτική οικονομική κατάσταση, με κορύφωση τις αιματηρές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1936. Με αφορμή τη γενική απεργία που είχαν κηρύξει για τις 5 Αυγούστου του '36 τα συνδικάτα με πρόταση του ΚΚΕ, ο Μεταξάς ζήτησε την αναστολή σημαντικών άρθρων του Συντάγματος και με τη στήριξη του βασιλιά εγκαθίδρυσε τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου

Ημερομηνία: 2013-11-28

Από: team 3

Θέμα: 4 Β

Στις 27 Απριλίου 1945, λίγο πριν την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στο Μιλάνο, και ενώ ο Μουσολίνι κατευθυνόταν στην πόλη Κιαβένα μαζί με την ερωμένη του Κλαρέττα Πετάτσι με σκοπό τη διαφυγή τους στην Ελβετία, συνελήφθησαν από Ιταλούς παρτιζάνους. Την επόμενη μέρα δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκαν μαζί με 16 ακόμη άτομα, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης του Σαλό ενώ τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο του Μιλάνου.

Νέο σχόλιο