Ξενοφώντας, Ελληνικά 3.2.11-16. Μελετήστε το μεταφρασμένο κείμενο (μετάφραση Ρ. Ρούφου) από το βιβλίο σας ή από το ψηφιακό σχολείο ή από την Πύλη για την ελληνική γλώσσα. Απαντήστε σε μία ερώτηση (όποια θέλετε) από κάθε ομάδα ερωτήσεων που ακολουθούν:

α. ερωτήσεις για τις παραγράφους 11-12

1) Για ποιον λόγο οι τριάκοντα δεν ψηφίζουν νέους νόμους που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους;

2) Ποιοι είναι τα πρώτα θύματα των τριάκοντα; Για ποιον λόγο;

3) Ποια είναι η στάση της Βουλής απέναντι στις κινήσεις των τριάκοντα; Πως την εξηγεί ο Ξενοφώντας;

 

β. ερωτήσεις για τις παραγράφους 13-14

1) Για ποιον λόγο οι τριάκοντα ζητούν βοήθεια από τους Σπαρτιάτες; Ποια δικαιολογία χρησιμοποιούν; Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

2) Για ποιον λόγο οι τύραννοι δεν βασίζονται σε Αθηναίους φρουρούς; Για ποιον λόγο οι Σπαρτιάτες δέχονται να βοηθήσουν;

3) Ποιος είναι ο ρόλος του Καλλίβιου; Ποια σχέση έχει με τους τριάκοντα;

 

γ. ερωτήσεις για τις παραγράφους 15-16

1) Για ποιον λόγο ο Κριτίας είναι πιο σκληρός από τον Θηραμένη;

2) Πως η δημοτικότητα σχετίζεται με τη σκληρή στάση που θέλει ο Κριτίας;

3) Το τυραννικό καθεστώς έχει σχέση μόνο με τον αριθμό αυτών που κυβερνούν ή έχει και άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό;

 

δ. γενικές ερωτήσεις

1) Εντοπίστε και σχολιάστε τρία σημεία/ φράσεις με ολοκληρωμένο νόημα (ένα από τις παραγράφους 11-12, ένα από τις 13-14 και ένα από τις 15-16). Για ποιον λόγο διαλέξατε το κάθε σημείο; Τι σκέψεις και τι συναισθήματα σας προκαλεί;

2) Εντοπίζετε πέντε φράσεις που δείχνουν κλιμάκωση της βίας που ασκεί το καθεστώς των τριάκοντα.

3) Σχολιάστε τη φράση «να συλλάβουν όποιους ήθελαν… όποιον τους δημιουργούσε την υποψία…». Τι σημαίνει να ζεις σ’ ένα καθεστώς όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ποιοι μπορεί να συλληφθούν; Ποιοι είναι ύποπτοι;

4) Πώς εξηγείτε τη διαφωνία που προκύπτει στην ομάδα των τριάκοντα τυράννων; Τελικά, κατά την κρίση σας, ο Θηραμένης είναι αφελής;

 

Προσοχή: Αντιγράψτε τις φράσεις στο φύλλο εργασίας ή σε ένα αρχείο κειμένου ή σε σχόλιο στην ιστοσελίδα του σεναρίου μας. Στο τέλος της ώρας θα παραδώσετε το φύλλο εργασίας, αν έχετε εργαστεί πάνω σ’ αυτό.

φύλλο 1 (ομάδα 2)

Ημερομηνία: 2013-11-26

Από: ομάδα 2

Θέμα: Ερωτηση Α2

Τα πρωτα θυματα που συλληφθηκαν απο τους τριακοντα ηταν οι γνωστοι καταδοτες,οι οποιοι καταδηκαστηκαν με ευχαριστηση απο την Βουλη,καθως αναφερεται πως δεν ειχαν τιποτα κοινο με τους υπολοιπους.Ο κυριως λογος για τον οποιο συλληφθηκαν και καταδικαστηκαν αυτοι οι ανθρωποι ειχε να κανει με την σηκοφαντια και την ταλαιπωρια της καλής τάξης.

Ημερομηνία: 2013-11-26

Από: Ομάδα 2 (Β)

Θέμα: α. 2 ερωτήσεις για τις παραγράφους (2)

Η εκλογή των Τριάντα έγινε αμέσως μετά την κατεδάφιση των Μακρών Τειχών και των τειχών του Πειραιά. Τα πρώτα θυματά τους ήταν να συλλάβουν τους καταδότες που είχαν κάνει ως επάγγελμα την συκοφαντία.Στην συνέχεια ταλαιπώρησαν την καλή τάξη πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την θανατική τους καταδίκη.

Ημερομηνία: 2013-11-27

Από: Ομαδα 2 (Β)

Θέμα: Β (3)

Μόλις οι Τριάντα πήραν τη φρουρά βάλθηκαν να καλοπιάνουν με κάθε τρόπο τον Καλλίβιο, για να εγκρίνη όλες του τις πράξεις· αυτός πάλι τους έδινε στρατιώτες από τη φρουρά, που τους βοηθούσαν να συλλάβουν όποιους ήθελαν -όχι πια «κακά στοιχεία» κι ασήμαντα πρόσωπα, αλλ' από δω και μπρος όποιον τους δημιουργούσε την υποψία ότι δε θ' ανεχόταν τον παραμερισμό του κι ότι, αν δοκίμαζε ν' αντιδράση, θάβρισκε πολλούς συμπαραστάτες.!

Ημερομηνία: 2013-11-27

Από: ομάδα 2

Θέμα: Ερωτηση Β3

Ο ρόλος του Καλλίβιου ήταν συντονιστικός καθώς ήταν ο αρμόδιος της φρουράς.Επίσης οι Τριάκοντα τον καλόπιαναν προκειμένου να εγκρίνει όλες τις πράξεις που ήθελαν να προβούν.

Ημερομηνία: 2013-11-27

Από: Ομάδα 2 (Β)

Θέμα: Γ (1)

Στην αρχή ο Κριτίας κι ο Θηραμένης ήταν ομοϊδεάτες και φίλοι.Ο Κριτίας είχε διάθεση να σκοτώσει πολύ κόσμο,ενώ ο Θηραμένης εναντιωνόταν, λέγοντας ότι δεν ήταν λογικό να θανατώνουν ανθρώπους για μόνο το λόγο ότι τους τιμούσε ο λαός.Ο άλλος πάλι αποκρινότανότι όποιος θέλει να κυριαρχή είν' υποχρεωμένος να βγάζη από τη μέση εκείνους που θα μπορούσαν να του σταθούν εμπόδιο: «Κι αν φαντάζεσαι ότι επειδή είμαστε τριάντα κι όχι ένας η εξουσία μας δε χρειάζεται τόση φροντίδα όσο και μια προσωπική τυραννία είσαι ανόητος».

Ημερομηνία: 2013-11-27

Από: Ομαδα 2 (Β)

Θέμα: δ (2)

1)Αρχισαν να συλλαμβάνουν τους γνωστούς καταδότες, που τον καιρό της δημοκρατίας είχαν κάνει τη συκοφαντία επάγγελμα και ταλαιπωρούσαν την καλή τάξη, και να τους παραπέμπουν για θανατική καταδίκη.
2)Αργότερα ωστόσο άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια για να επιβάλουν την ανεξέλεγκτη κυριαρχία τους στην πόλη.
3)Μόλις πήραν οι τριάκοντα την φρουρά με την βοήθεια του Καλλίβιου να συλαμβάνουν όσους υποψιάζονταν ότιε θ' ανεχόταν τον παραμερισμό του κι ότι, αν δοκίμαζε ν' αντιδράση, θα βρισκε πολλούς συμπαραστάτες.
4)Οι τριάκοντα είχαν διάθεση να σκοτωσουν πολύ κόσμο.
5)Και πίστευαν οτι όποιος θέλει να κυριαρχή είν' υποχρεωμένος να βγάζη από τη μέση εκείνους που θα μπορούσαν να του σταθούν εμπόδιο.!

Ημερομηνία: 2013-11-27

Από: ομάδα 2

Θέμα: Ερωτηση Γ1

Ο Κριτίας λόγω του ότι υπήρξε εξόριστος από τους δημοκρατικούς είχε διαφορετική ιδεολογία από τον Θηραμένη. Ο πρώτος πίστευε πως έπρεπε να πεθάνουν πολλοί γιατί με αυτόν τον τρόπο τους τιμούσε ο λαός, ενώ ο Θηραμένης δεν συμφωνούσε με αυτές του τις αντιλήψεις.

Νέο σχόλιο